Praktijknieuws
Psycholoog Marianne Hoekstra is praktijkondersteuner bij huisartsenpraktijk De Es
“Een luisterend oor in een veilige omgeving”
In de serie gesprekken met medewerk(st)ers van huisartsenpraktijk De Es dit keer een interview met Marianne Hoekstra. Marianne is praktijkondersteuner GGZ, waarbij GGZ staat voor geestelijke gezondheidszorg. Marianne is psycholoog en is op woensdag bij De Es aanwezig.
Wat zijn haar ervaringen?
De functie van praktijkondersteuner GGZ bestaat sinds 2007. De reden om deze functie in het leven te roepen, was de toegenomen vraag naar hulp bij psychische, psychosociale en psychosomatische klachten. Deze laatste zijn lichamelijke klachten die niet of onvoldoende verklaard kunnen worden door een lichamelijke aandoening, maar verergeren door of het gevolg zijn van een psychologisch probleem. Lichaam en geest hebben namelijk vaak veel met elkaar te maken.
Dichtbij de mensen
De ondersteuning vanuit de huisartspraktijken verlicht op deze manier de druk op de GGZ-instellingen, zo geeft Marianne aan: “Niet iedereen heeft de hulp daarvan nodig – of niet direct – en het goede van de praktijkondersteuning is dat deze vorm van zorg hiermee ook dicht bij de mensen aanwezig is. En bovendien dat we heel korte lijnen hebben naar de huisartsen, omdat we onder één dak werken.”
Wat inspireert haar in het werk?
“Het mooie is dat mensen die bij mij komen met wat hulp vaak tot een aanpak komen van de dingen waar zij mee worstelen. Ik vind het heel fijn om mensen weer op weg te kunnen helpen. Zij doen dat zelf, ik geef ze hopelijk een steuntje in de rug. Ook de afwisseling is een van de mooie aspecten van mijn werk hier; er bestaan heel veel hulpvragen waar we een antwoord op proberen te vinden. Ik denk dat we blij mogen zijn dat De Es ook op geestelijke gezondheidszorggebied wat te bieden heeft!”
Vrijwilligheid
Heel belangrijk is volgens Marianne dat mensen zelf hulp zoeken en die durven vragen, op het moment dat ze die ondersteuning in hun eigen omgeving even niet kunnen vinden en daardoor vastlopen op een aspect van het leven. “Het is zeker geen schande om te erkennen dat je geestelijk er even niet uitkomt, dat kan mensen enorm bezig houden. Blijf daar niet mee rondlopen maar neem contact op.” De eerste stap zelf zetten zorgt ook voor motivatie in de gesprekken die volgen, is haar ervaring. “Een luisterend oor in een veilige omgeving vind ik het allerbelangrijkste dat ik aanbieden,” aldus Marianne, “om dan vervolgens samen naar oplossingen te zoeken.”
Korte behandeling heeft voorkeur
Hoe komen mensen met Marianne in contact? “Dat gebeurt door een verwijzing van de huisartsen van De Es of door zelf te bellen met de receptie van De Es. Deze deelt de gesprekken in. Marianne hanteert in de gesprekken geen vaste vragenlijst maar probeert door zo goed mogelijk te luisteren de problematiek duidelijk te krijgen. Van daaruit kijkt zij of er bijvoorbeeld hulp van een gespecialiseerde psycholoog nodig is, in een vervolgtraject.
Een relatief klein aantal gesprekken heeft de voorkeur, maar Marianne mag zelf bepalen hoeveel zij er met iemand kan voeren. De kosten voor geestelijke gezondheidszorg vallen in de basisverzekering voor huisartsenzorg.
Bij de foto: Psycholoog Marianne Hoekstra is op woensdag werkzaam in huisartsenprakrijk De Es. “Het mooie is dat mensen die bij mij komen met wat hulp vaak tot een aanpak komen van de dingen waar zij mee worstelen. Ik vind het heel fijn om mensen weer op weg te kunnen helpen.” (Foto: Jansje Brands)
===========================================================================================
Ellen Willems : al 25 jaar een betrouwbare en gewaardeerde professional in de huisartsenzorg
“Geen dag is hetzelfde”, zegt Ellen Willems, praktijkondersteuner bij huisartsenpraktijk De Es in Zweeloo.
Na de HAVO volgde Ellen de opleiding tot doktersassistente. Toen kwam in 2000 de vacature van doktersassistente bij De Es voorbij en Ellen dacht meteen: Die baan is voor mij! Hetgeen geschiedde.
In 2003 startte Ellen met de toen splinternieuwe opleiding praktijkondersteuning. In 2004 rondde ze deze af. Vanaf dat moment vervult de Aaldenaar bij deze functie behorende taken met veel plezier. En dat plezier geldt voor de 25 jaar dat ze bij De Es werkt.
Wat zijn de belangrijkste taken van een praktijkondersteuner?
Ellen schetst in grote lijnen haar takenpakket: “Het begeleiden van de patiënt bij het omgaan met een chronische aandoening. Denk daarbij aan diabetes patiënten die ingesteld moeten worden op insuline therapie, patiënten die de hoge bloeddruk niet onder controle krijgen, een wond die maar niet geneest of wanneer een benauwde COPD-patiënt ondersteuning nodig heeft. Leefstijladviezen en voorlichting zijn hierin een belangrijk item.”
Huisbezoeken
Daarnaast zijn er huisbezoeken voor mensen die de praktijk niet zelfstandig kunnen bereiken. “Ook heb ik dagelijks overleg met de huisartsen over eventuele aanpassingen in het medicatiebeleid van de patiënten. Maar natuurlijk ook over de andere aspecten van mijn baan. Voor het grootste deel zijn ouderen mijn doelgroep, al zie ik ook wondzorg ook jongeren. Laat nu juist ouderenzorg favoriete bezigheid zijn! Omdat er zo veel chronische aandoeningen zijn is geen dag hetzelfde”, zegt Ellen.
Zeer waardevol!
Een andere favoriet van Ellen is het huisbezoek bij de patiënt op de donderdagmiddag. “Van de Korenhof tot Thoes in ‘t Groen in Witteveen. Het gaat dan natuurlijk vooral om mensen die de praktijk niet zelfstandig kunnen bereiken. Het mooie hiervan is dat je in een thuissituatie de patiënt en hun familie soms heel anders leert kennen. Zeer waardevol.”
Eigen omgeving laten wonen
Ook werkt Ellen veel samen met de thuiszorg, de wijkverpleegkundige en de casemanagers. “We overleg gen bijvoorbeeld over patiënten die in de thuissituatie vastlopen en we kijken samen naar een best passende oplossing met als doel: de steeds ouder wordende patiënt zo lang mogelijk in hun eigen omgeving laten wonen.
Goede communicatie
Voor het vervullen van alle taken is een goede communicatie erg belangrijk. Ellen zegt daarover: “Het creëren van een vertrouwensband – mede door het tonen van betrokkenheid – is essentieel. Mijn ervaring is dat veel patiënten dan erg open zijn en veel vertellen en vragen. Een enkele keer maak ik mee dat mensen denken dat ik alles weet….. Maar gelukkig hebben we ons huisartsencomputersysteem tot onze beschikking!”
Mede door minimaal 20 uur nascholing per jaar blijft ze de ontwikkelingen binnen haar vakgebied volgen. Ook door met collega praktijkondersteuners uit de coöperatie te overleggen leert Ellen nog altijd bij. Duidelijk is geworden dat Ellen met veel plezier haar afwisselende baan invult en O.E.K hoopt dat dit nog lang mag duren!
===========================================================================================
Doktersassistent Roelie vertelt over haar werk bij huisartsenpraktijk De Es
“Veelzijdigheid maakt dit vak bijzonder waardevol”
In deze editie van onze interview-reeks met medewerkers van huisartsenpraktijk De Es in Zweeloo spreken we met de doktersassistenten.
Roelie vertelt mede namens haar collega Zwaan, die na het maken van de foto weer aan het werk ging in de apotheek, over de dagelijkse werkzaamheden in de praktijk. Ook stagiaire Saskia is bij het gesprek aanwezig. Zij rondt binnenkort haar MBO 4-opleiding tot doktersassistent af.
Roelie is al dertien jaar werkzaam bij De Es en herinnert zich hoe anders de opleiding er vroeger uitzag. “Toen ik begon, volgde je een eenjarige opleiding aan het UMCG in Groningen. Inmiddels is de opleiding veel uitgebreider en professioneler geworden.”
Een breed takenpakket
Het werk van een doktersassistent is volgens Roelie bijzonder veelzijdig. “Denk aan het aannemen van telefoontjes, het uitvoeren van medische handelingen, het geven van adviezen, het verzorgen van administratie, het beheren van medische voorraden en het voorbereiden van spreekkamers. Juist die afwisseling maakt dit vak zo aantrekkelijk,” aldus Roelie.
De kunst van het inschatten: triage
Een belangrijk aspect van het werk is de triage : het inschatten van de urgentie van klachten. De doktersassistent is hierbij vaak het eerste aanspreekpunt voor patiënten. Is dat niet lastig? Roelie: “Het is goed te doen. We maken gebruik van een triagewijzer waarin precies staat welke vragen je in welke volgorde moet stellen. Daarnaast bouw je met de jaren ervaring op en dat helpt enorm bij het maken van de juiste inschatting.”
Medische handelingen en protocollen
Doktersassistenten voeren verschillende medische handelingen uit, uiteraard binnen duidelijke protocollen. Roelie noemt onder andere bloeddruk- en suikercontroles, bloedprikken, het aanstippen van wratten, het toedienen van injecties, het uitspuiten van oren en wondzorg. Ook het maken van een hartfilmpje (ECG), het afnemen van uitstrijkjes in het kader van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker, apneu onderzoek, urineonderzoek en het verwijderen van hechtingen behoren tot het takenpakket. Daarnaast is het steriel maken van medische instrumenten en het onderhouden van spreekkamers een vast onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden.
Digitalisering maakt het werk efficiënter
Ook op administratief vlak is het werk veranderd. “Vroeger bracht de postbode dagelijks een stapel brieven van specialisten met onderzoek uitslagen,” vertelt Roelie. “Die moesten we handmatig verwerken. Tegenwoordig zijn de uitslagen vaak binnen enkele uren digitaal beschikbaar in ons systeem. Dat bespaart tijd en geeft ruimte voor andere werkzaamheden.”
Vakkennis, betrokkenheid en samenwerking
Het beroep van doktersassistent vraagt om een breed palet aan vaardigheden: zorgvuldig kunnen plannen, goed luisteren, snel kunnen schakelen, prioriteiten stellen, empathie tonen en nauwkeurig werken. “Je moet vooral niets vergeten,” benadrukt Roelie. “Het is belangrijk om aan het eind van de dag met een goed gevoel naar huis te gaan. Tot slot prijst ze de onderlinge samenwerking binnen de praktijk. “Er is een professionele en collegiale sfeer. We kunnen op elkaar vertrouwen, en dat draagt bij aan het werkplezier.”
Tot slot: over achternamen en herkenbaarheid
En de achternamen van Roelie en Zwaan? Die zijn om privacy redenen weggelaten, al zijn beiden inmiddels zó bekend binnen de praktijk dat hun voornamen eigenlijk al genoeg zeggen.
Bij de foto: De doktersassistenten Roelie, Zwaan en stagiaire Saskia (v.l.n.r.) van de huisartsenpraktijk De Es. “Een belangrijk onderdeel van ons vak is het inschatten van de urgentie van klachten” (Foto: Jansje Brands)
===========================================================================================
Marlo de Vries nieuwe praktijkmanager Huisartsenpraktijk Zweeloo
Sinds begin 2025 is Marlo de Vries werkzaam als praktijkmanager in de huisartsenpraktijk Zweeloo aan de Marktstraat. Vooralsnog voor twee dagen in de week. Wat haar meteen opviel: de goede sfeer en de professionaliteit van de medewerksters. Ze is er met open armen ontvangen.
Wat doet een praktijkmanager eigenlijk allemaal?
Marlo: “De hoofdtaak is ervoor zorgen dat verschillende processen goed blijven of gaan draaien. En wel op meerdere terreinen. Mijn verantwoordelijkheden liggen onder andere op het gebied van de organisatie, de bedrijfsvoering en het financiële beleid, het personeelsbeleid, het kwaliteitsbeleid en inkoop van producten.”
Aangezien Marlo alleen op woensdag en donderdag in Zweeloo werkzaam is, gaat het voor een deel om medeverantwoordelijkheden, dat alles in nauwe afstemming met arts Jan Mulder. “We hebben wekelijks overleg. Een en ander moet zich ook allemaal nog ontwikkelen.”
Organisatie
De professionaliteit van de medewerksters is volgens Marlo erg hoog. “Ja, de praktijk draait erg goed, maar een frisse blik kan helpen zaken verder te verbeteren. Natuurlijk zijn ook ideeën van medewerkers van harte welkom.”
Bedrijfsvoering en financiën
Haar werkzaamheden betreffen een heel breed terrein: “De boekhouding dient te worden gedaan. Begrotingen moeten gemaakt worden, rapportages opgesteld en de budgetten moeten bewaakt worden. ”Ook hoort het inkopen van producten bij haar taken. Zo mocht Marlo nu al een nieuw apparaat aanschaffen, hetgeen de dienstverlening verder verbetert. Ook dit in nauw overleg met Jan Mulder.
Personeelsbeleid
Ook dit beleidsterrein kent vele aspecten. “Zo gaat het om ziekteverzuimbeleid, het inroosteren van de medewerksters (als zij het nog niet al zelf hebben geregeld), het toekennen van verlof, het bewaken van de arbeidsvoorwaarden en het scholingsbeleid. Alle medewerksters hebben een scholingsplicht. Dat is zo in de CAO geregeld. Op jaarbasis moet er een aantal “punten” worden gehaald.”
Kwaliteitsbeleid
Marlo is ook medeverantwoordelijk voor het opstellen en bewaken en het up-to-date houden van de kwaliteit van de werkprocessen. Waarschijnlijk gaat daar ook het netjes afhandelen van klachten bijhouden. “Klachten moet je zien als mogelijke verbeterpunten, maar klachten zijn er niet of nauwelijks”, weet Marlo.
Vaardigheden en competenties
Behalve ervaring met management – en dat heeft Marlo – en kennis moet een praktijkmanager bepaalde vaardigheden hebben. “Communicatieve vaardigheden zijn het allerbelangrijkste: actief luisteren, heldere boodschappen uitzenden en wees vertrouwenspersoon voor de medewerksters”, aldus Marlo, die zelf het vermogen heeft om informatie duidelijk en effectief over te brengen. “Natuurlijk komen er ook op De Es onverwachte situaties voor. Je moet dan snel kunnen schakelen en probleemoplossend kunnen handelen”, aldus Marlo.
Samenwerking met andere huisartsenpraktijken van De Es
De Es is een coöperatie van de zes huisartsenpraktijken Oosterhesselen, Sleen, Exloo/Valthe, Odoorn, Schoonoord en Zweeloo. Aangezien Marlo nog maar kort bij De Es werkzaam is heeft ze zich nog geen echt beeld kunnen vormen over de samenwerking. Wel heeft ze al een goed contact met de coöperatiemanager Ina Hofstede.
===========================================================================================
Samenwerkingsverband waarborgt goede en toegankelijke huisartsenzorg
Al 25 jaar werken huisartsenpraktijken in Zuidoost-Drenthe samen
Al 25 jaar werken huisartsenpraktijken in Zuidoost-Drenthe samen. Dit leidt op 11 januari 2006 tot de oprichting van huisartsencoöperatie De Es met de praktijken van Exloo/Valthe, Odoorn, Oosterhesselen, Sleen en Zweeloo. In 2022 sluit Schoonoord aan.
Uiteraard komen we later nog nader terug op de afspraken en samenwerkingsaspecten van deze huisartsencoöperatie, maar eerst een stukje geschiedenis waarin de groei van het medisch centrum in Zweeloo duidelijk wordt.
Dick Zwagers
In 1997 gaat dokter Dick Zwagers met pensioen. Hij blijft echter wonen in het huis aan de Aelderstraat 4, waarin ook de praktijk was gevestigd. De nieuwe huisartsen Jan Mulder en Frans Fonville starten bij gebrek aan een beter alternatief in een gebouw in de achtertuin van Fonville.
Ambitie om zorg in de regio te behouden
In 2004 ontstaat er ruimtegebrek door uitbreiding van het zorgaanbod. In gesprek met andere zorgaanbieders – fysiotherapeut, tandartsenpraktijk en osteopaat – wordt de mogelijkheid van nieuwbouw onderzocht. De inspiratie om gezamenlijk een medisch centrum vorm te geven komt voort uit de ambitie van vooral Jan Mulder om zorg in de regio te behouden: “Dat kan alleen als je een ruim zorgaanbod onder één dak kunt bieden”(citaat uit Medisch Ondernemen, maart 2019). Het proces leidt niet tot resultaat.
Gemeentehuis omgebouwd tot medisch centrum
Na de gemeentelijke herindeling komt het gemeentehuis van de gemeente Zweeloo leeg te staan. Na een korte periode dat Rabobank het gebouw gebruikt en al snel weer daaruit vertrekt, kopen Mulder en Fonville ongeveer de helft van het gemeentehuis. Een particuliere belegger koopt de andere helft. Het gebouw moet natuurlijk ingrijpend worden verbouwd. Jan Mulder is dan een dag per week “opzichter” van de anderhalf jaar durende verbouwing.
Zorgaanbod steeds verder uitgebreid
Het zorgaanbod wordt in de loop van de jaren steeds verder uitgebreid. Moest je eerst voor het minste en geringste naar het Scheperziekenhuis in Emmen, is nu in het gezondheidscentrum erg veel mogelijk. De praktijk is tot een belangrijke, onmisbare voorziening voor onze dorpen geworden.
Van een praktijk van twee personen (huisarts en assistente) is huisartsenpraktijk Zweeloo een echte zorgonderneming geworden van zo’n tien medewerk(st)ers.