Praktijknieuws
Marlo de Vries nieuwe praktijkmanager Huisartsenpraktijk Zweeloo
Sinds begin 2025 is Marlo de Vries werkzaam als praktijkmanager in de huisartsenpraktijk Zweeloo aan de Marktstraat. Vooralsnog voor twee dagen in de week. Wat haar meteen opviel: de goede sfeer en de professionaliteit van de medewerksters. Ze is er met open armen ontvangen.
Wat doet een praktijkmanager eigenlijk allemaal?
Marlo: “De hoofdtaak is ervoor zorgen dat verschillende processen goed blijven of gaan draaien. En wel op meerdere terreinen. Mijn verantwoordelijkheden liggen onder andere op het gebied van de organisatie, de bedrijfsvoering en het financiële beleid, het personeelsbeleid, het kwaliteitsbeleid en inkoop van producten.”
Aangezien Marlo alleen op woensdag en donderdag in Zweeloo werkzaam is, gaat het voor een deel om medeverantwoordelijkheden, dat alles in nauwe afstemming met arts Jan Mulder. “We hebben wekelijks overleg. Een en ander moet zich ook allemaal nog ontwikkelen.”
Organisatie
De professionaliteit van de medewerksters is volgens Marlo erg hoog. “Ja, de praktijk draait erg goed, maar een frisse blik kan helpen zaken verder te verbeteren. Natuurlijk zijn ook ideeën van medewerkers van harte welkom.”
Bedrijfsvoering en financiën
Haar werkzaamheden betreffen een heel breed terrein: “De boekhouding dient te worden gedaan. Begrotingen moeten gemaakt worden, rapportages opgesteld en de budgetten moeten bewaakt worden. ”Ook hoort het inkopen van producten bij haar taken. Zo mocht Marlo nu al een nieuw apparaat aanschaffen, hetgeen de dienstverlening verder verbetert. Ook dit in nauw overleg met Jan Mulder.
Personeelsbeleid
Ook dit beleidsterrein kent vele aspecten. “Zo gaat het om ziekteverzuimbeleid, het inroosteren van de medewerksters (als zij het nog niet al zelf hebben geregeld), het toekennen van verlof, het bewaken van de arbeidsvoorwaarden en het scholingsbeleid. Alle medewerksters hebben een scholingsplicht. Dat is zo in de CAO geregeld. Op jaarbasis moet er een aantal “punten” worden gehaald.”
Kwaliteitsbeleid
Marlo is ook medeverantwoordelijk voor het opstellen en bewaken en het up-to-date houden van de kwaliteit van de werkprocessen. Waarschijnlijk gaat daar ook het netjes afhandelen van klachten bijhouden. “Klachten moet je zien als mogelijke verbeterpunten, maar klachten zijn er niet of nauwelijks”, weet Marlo.
Vaardigheden en competenties
Behalve ervaring met management – en dat heeft Marlo – en kennis moet een praktijkmanager bepaalde vaardigheden hebben. “Communicatieve vaardigheden zijn het allerbelangrijkste: actief luisteren, heldere boodschappen uitzenden en wees vertrouwenspersoon voor de medewerksters”, aldus Marlo, die zelf het vermogen heeft om informatie duidelijk en effectief over te brengen. “Natuurlijk komen er ook op De Es onverwachte situaties voor. Je moet dan snel kunnen schakelen en probleemoplossend kunnen handelen”, aldus Marlo.
Samenwerking met andere huisartsenpraktijken van De Es
De Es is een coöperatie van de zes huisartsenpraktijken Oosterhesselen, Sleen, Exloo/Valthe, Odoorn, Schoonoord en Zweeloo. Aangezien Marlo nog maar kort bij De Es werkzaam is heeft ze zich nog geen echt beeld kunnen vormen over de samenwerking. Wel heeft ze al een goed contact met de coöperatiemanager Ina Hofstede.
===========================================================================================
Samenwerkingsverband waarborgt goede en toegankelijke huisartsenzorg
Al 25 jaar werken huisartsenpraktijken in Zuidoost-Drenthe samen
Al 25 jaar werken huisartsenpraktijken in Zuidoost-Drenthe samen. Dit leidt op 11 januari 2006 tot de oprichting van huisartsencoöperatie De Es met de praktijken van Exloo/Valthe, Odoorn, Oosterhesselen, Sleen en Zweeloo. In 2022 sluit Schoonoord aan.
Uiteraard komen we later nog nader terug op de afspraken en samenwerkingsaspecten van deze huisartsencoöperatie, maar eerst een stukje geschiedenis waarin de groei van het medisch centrum in Zweeloo duidelijk wordt.
Dick Zwagers
In 1997 gaat dokter Dick Zwagers met pensioen. Hij blijft echter wonen in het huis aan de Aelderstraat 4, waarin ook de praktijk was gevestigd. De nieuwe huisartsen Jan Mulder en Frans Fonville starten bij gebrek aan een beter alternatief in een gebouw in de achtertuin van Fonville.
Ambitie om zorg in de regio te behouden
In 2004 ontstaat er ruimtegebrek door uitbreiding van het zorgaanbod. In gesprek met andere zorgaanbieders – fysiotherapeut, tandartsenpraktijk en osteopaat – wordt de mogelijkheid van nieuwbouw onderzocht. De inspiratie om gezamenlijk een medisch centrum vorm te geven komt voort uit de ambitie van vooral Jan Mulder om zorg in de regio te behouden: “Dat kan alleen als je een ruim zorgaanbod onder één dak kunt bieden”(citaat uit Medisch Ondernemen, maart 2019). Het proces leidt niet tot resultaat.
Gemeentehuis omgebouwd tot medisch centrum
Na de gemeentelijke herindeling komt het gemeentehuis van de gemeente Zweeloo leeg te staan. Na een korte periode dat Rabobank het gebouw gebruikt en al snel weer daaruit vertrekt, kopen Mulder en Fonville ongeveer de helft van het gemeentehuis. Een particuliere belegger koopt de andere helft. Het gebouw moet natuurlijk ingrijpend worden verbouwd. Jan Mulder is dan een dag per week “opzichter” van de anderhalf jaar durende verbouwing.
Zorgaanbod steeds verder uitgebreid
Het zorgaanbod wordt in de loop van de jaren steeds verder uitgebreid. Moest je eerst voor het minste en geringste naar het Scheperziekenhuis in Emmen, is nu in het gezondheidscentrum erg veel mogelijk. De praktijk is tot een belangrijke, onmisbare voorziening voor onze dorpen geworden.
Van een praktijk van twee personen (huisarts en assistente) is huisartsenpraktijk Zweeloo een echte zorgonderneming geworden van zo’n tien medewerk(st)ers.